Tuesday, December 30, 2008

Menu hari ini...

Sebenarnya tiada idea nak update blogku ini... Bermacam cerita telah berlaku.. tp aku tiada idea nak menceritakan di sini..

So hari nih..aku nak tayang menu aku masak hari nih.. (aku nih bukan pandai memasak pon...)

1- Labu masak lemak
2- Tenggiri goreng
3- Sambal belacan (err...ini org malas punyer..main blender jek..hehe)



Ucapan khas :-

Buat insan yg sedang kelaparan - maafkan diriku :)

Monday, December 22, 2008

Bioldata



Nama Penuh : M*ju Ahmad
Nama Panggilan : Amat
Panggilan Manja : gelimat

:D :D :D :D

p.s : sila abaikan latarbelakang...

Thursday, December 18, 2008

meow oh meow

Hari nih aku bersarapan lagi di Restoran MA...err...

Selalunya time kami makan...mesti anak2 aku lebih tertarik utk bermain dgn kuceng2 di situ..hiburan tambahan hahah...

Ari nih..salah sorang mamak kat situ offer anak kecik aku.."Dik..amik bawak balik itu kuceng laa" Sebab diorang selalu nampak anak2 aku main dgn anak kuceng sekor nih.. (mmg sah2 la pelanggan setia MA...bukan shj mamak2 tu cam muka..kuceng2 kat situ pon sama...hehe)

Mula2 tu aku malu2 kuceng gak nak amek kuceng tu... tp kuceng tu mengikut plak time aku nak masuk kete...aih...macam paham jek... Maka aku pon terus la angkat kuceng tu masuk kete.. :D

Balik rumah..aku belikanlah friskies utk kuceng tu...tengok dia kurus kering cam tak cukup makan jek kan... Alih2 takmao plak kuceng tu makan...cehh apa daa...

Agaknya kuceng tu lebih suka makan roti canai kaa???

Tuesday, December 16, 2008

Percutian - Part 4

dah maleh nak cite...tgk gambo jek la eh...gambo nih je boleh disiarkan...yg lain2 simpan utk sendiri jek

ini gambo yg paling aku suka...


ini gambo kat Mardi


si kenit sedang meredah pokok teh


Heritage Hotel


Dua2 gambo kt bwh ni..gambo kat taman kat Heritage


Monday, December 15, 2008

Percutian - Part 3

Sabtu, 13 Dis 2008

Kami bersarapan pd jam 9 pg... dah byk makanan yg kurang...sape suh bangun lambat kan! Tapi alhamdulillah kenyang juga...lepas mkn naik atas ke bilik semula... utk memudahkan bagi mereka2 yg ingin menymbang baja asli :p

Selepas itu kami ke Mardi...seingat aku masa rombongan sekolah dulu..byk tpt2 yg boleh aku lawati..tapi pergi kali ini..mcm takde ape sgt..bayaran masuk RM3 bg dewasa dan RM1.5 bagi kanak2 berusia 7-12thn.. Kat situ kami meredah pokok teh yg ditanam di lereng bukit... anak aku yg kecik tu pon memanjat juga..tak padan kecik... Lepas tu kami melawat kilang teh...ingatkan boleh la tgk proses membuat teh..rupa2nya sekadar dipamerkan mesin2 shj..ceh! Lepas tu kami hanya sekadar melawat pokok2 bunga...pokok strawberry dan ikan dlm kolam...sungguh tak besh! Cuma yg bestnya bila ambik gambo dgn pemandangan yg cantik.. (err...usb cable dlm beg laptop asben..so takleh nak upload gambo...laptop nih takde bluetooth)..gambo kendian eeh...

Lepas melawat Mardi..kami naik ke Brinchang...takde ape nak lawat...pegi melawat restoran jek utk mkn :) Anak2 plak asik nak balik hotel jek...nape tah... agaknya sejuk atau sebab diorang nak main computer game.. (sape suh bwk laptop!)

Balik ke hotel anak2 main game...aku plak tido...iskkk. Pukul 3pm tu dpt panggilan tepon dr Kak Zawiyah pemilik taska yg aku anto anak2 aku dulu.. Dia tanya aku kat mana...aku ckplah aku kat Cameron..Pastu dia cakap..kat Heritage eh.. Dlm hati aku..eh mcmana dia tau lak nih... Rupanya akak tu ada kat lobi masa tu...dia ternampak kete aku kat parking.. hahah ade geng plak bercuti kat sini...

Petang tu kami ke tapak permainan lagi...itu jek la tpt yg anak2 aku nak pegi... iskkk..

Mlmnya kami dihidangkan dgn western food.. alaa ciken cop, sup dan eskrim jek... cuma yg syoknya..takde pelanggan lain kat tpt mkn tu...so kami bleh lepak lama2...dan tak kisah ler anak nak ke sana ke sini...takde la kaco org lain..

Cuma bile jam dah pukul 9 lebih tu..anak2 dah alarm... nak tgk cite underdog..kul 10... cehhh buang karan org nak dinner romantik2 gitu...

Percutian - Part 2

Hari Jumaat sekitar 9 pagi..kami pon memulakan perjalanan.. Hentian pertama di Restoran Maju Ahmad untuk bersarapan..Setelah masing2 mengisi perut..kami pon bertolak ke Cameron Highlands..

Perjalanan agak lancar..cuma hp suamiku asik berdering aje..panggilan dari restoran..hai macam2 hal plak..kami sampai ke exit Tapah kira2 jam 12tghari..

Selepas keluar exit Tapah..maka bermulalah cabaran mendaki dengan jalan yg bengkang bengkok... dah la kecil..di sebelah tebing tak berapa ada pagar ...pergh..kalau memandu malam boleh terbabas masuk gaung..nauzubillah..

Dinding2 bukit pon kelihatan byk yg mengalami tanah runtuh..saspen juga dibuatnya... lagi saspen bila terpaksa berselisih dengan lori..sampai kadang2 tu kena berhenti dan bagi laluan pada mereka dulu...kalau tak, bergesel...memang kecut perut dibuatnya

Kami tiba di Tanah Rata kira2 jam 1.15pm.. Suami dan anak2 pergi ke masjid dulu utk menunaikan Solat Jumaat..Setelah mereka selesai kami pon pergi ke gerai utk makan tengahari.. Kemudian kami ke pasaraya berdekatan utk membeli sedikit keperluan dan juga botol susu dan susu...ntah mcmana bleh terlupa bwk bekal utk si kecik nih..

Kami check-in ke hotel pd pukul 3pm.. Alhamdulillah dpt bilik yg ada inter-connecting..senang nak pantau anak2.. Pemandangan dari balconi mmg cantik..cuma hotel ni agak lama..kebersihannya agak kurang..cadar berbau hancing... adusss... karpet pun berbau..tuala takde...mintak kat housekeeping...pukul 7pm baru dpt.. tapi biliknya memang besar...anak2 boleh berlari2..

Bila menjelang petang..kesejukan mula terasa...bagaikan ada satu aircond besar yg menyejukkan seluruh pekan..pergi ke tapak permainan langsung tak berpeluh...kereta pon takyah bukak aircond..buka je tingkap..sejukkk dan segar...jimat minyak hehe...

Malam tu kami dihidangkan steamboat...best betul dpt sayur2 yg segar...mkn macam tu jek...cuma yg tak bestnya anak aku yg no. 3 buat hal plak... org tgh sedap2 nak makan..dia nak naik atas nak tido plak..iskk

Tido malam memang sejuk giler...kalau kat rumah tu, boleh tutup ekon... kat CH nak tutup apenya..tutup tingkap pon masih sejuk...terpaksa lah berselubung dlm selimut..pakai baju sejuk dan stoking..

Bila tersedar pukul 6am tu...letrik takde plak..gelap gelita..nak ambik wuduk pon bertemankan cahaya dari henpon...lepas semayang subuh...sambung lagi ler tido...

errr....stop dulu la...kang jadik karangan spm plak....sambung kemudian...

Thursday, December 11, 2008

Percutian - Part 1

Kami merancang utk bercuti nih kira last minit punya...sebab ketika ini asben tgh sibuk dgn projek...tapi elok pulak migration besar2an projek dia tu dijadualkan minggu depan... so minggu ni je la yg ada utk kami pergi bercuti..

So..aku pun mulalah mencari maklumat tempat2 percutian melalui internet... Teringin pula nak bercuti di tanah tinggi...anak2 belum pernah ada pengalaman ke tempat sejuk begitu.. Nak pergi PD rasanya macam dah bosan...nak pergi belah timur...rasanya mcm baru lagi ke cherating dulu... Jadi setelah menerangkan kpd anak2 ttg tiadanya kolam renang...tiadanya pantai...yg ada cuma ladang2 dan kebun2 sayur..serta cuaca yg sejuk..dan nampaknya anak2 berminat...maka aku pon mulalah mencari maklumat di internet.

Niatnya utk mendapatkan apartmet yg ada kemudahan memasak..malangnya kebanyakannya sudah habis ditempah..maka aku terpaksa mencari hotel plak.. Byk juga hotel2 yg aku telepon ari nih...susah nak dptkan yg boleh stay 3 hari 2 malam.. sebab kebanyakannya penuh pada hari sabtu..

Dalam keadaan yg dah hampir putus asa..aku mencuba juga menelepon Heritage Hotel.. Alhamdulillah...akhirnya aku berjaya menempah dua bilik utk dua malam.. aku minta supaya bilik tu ada inter-connection ataupun bilik bersebelahan... Ye lah...kalau bilik anak2 jauh...susah hati plak... Dan yg paling seronoknya hotel tu provide breakfast dan juga dinner sekali...senang la cerita..takyah susah2 nak cari kedai makan...

Teringat aku...kali terakhir (itu ler satu2nya) aku ke Cameron adalah ketika aku form 4..masa tu dpt pegi free kerana result SRP yg cemerlang..hanya pelajar2 yg mendpt 6,7 dan 8 A jek yg dpt pegi...pergh dah 19thn yg lalu...lamanyaaaa

So..esok aku sekeluarga akan bertolak ke Cameron Highlands..doakanlah perjalanan kami selamat dan lancar...dan semoga urusan kami dipermudahkan...amin...

Tuesday, December 9, 2008

Kisah hari raya haji...

Tahun ni aku beraya di rumah sahaja...memang jarang aku balik kampung time raya haji nih...mungkin kerna cutinye yg sekejap aje...atau kemeriahannya yg tak berapa dirasai..ntah aku pon tak tau..

Pagi2 lagi kami sekeluarga dah bangun kecuali yg kecik 2 org tu.. masih lena..mungkin kerna ujan yg turun menyejukkan suasana...memang sedap tido... Suamiku dan 3 org anakku bersiap2 ke surau utk menunaikan solat sunat aidil adha.. aku di rumah memasak juadah hari raya... Aku cuma sekadar memasak rendang ayam, kuah kacang dan ketupat mini.

Ujan turun sepanjang hari...jadi kami tidaklah merancang utk kemana-mana.. hanya duduk di rumah..makan, tengok tv...tido.. Ketupat mini yg aku masak...30 peket kecik tu boleh habis sekali hadap jek... memandangkan kuah kacangnya masih banyak...aku pon menyuruh anak aku pergi beli lagi ketupat nasi tu...beli yg peket besar tu...2 bijik masak..abis jugak... dasat betoi anak2 aku makan...errr ke mak dan abahnya yg lebih makan.. hehehehe

Jadi, itulah aktiviti raya kami sekeluarga tahun ini...sungguh mem'bina' badan....

Wednesday, December 3, 2008

bizi kah aku?

dah lama aku tak menghapdet blogku ini...idea tak mau masuk laa..story tu ada..tapi yg tu nak simpan dulu...sampai masa nnti aku cite...

senjak dua menjak nih aku ade lah sedikit bizi...Aku sedang menyediakan beberapa financial tools menggunakan MS Excell untuk kegunaan Riverside.. Supaya kerja2 dapat dibuat dengan lebih cepat, kemas dan tepat. Walaupun Riverside dah ada account system.. tapi tools2 bantuan nih perlu ada juga...

Aku cukup seronok mengexplore kecanggihan Excell, kalau dulu takat tahu SUM, buat sedikit formula utk mengira..skang aku maju ke depan sket (bkn perut je yg maju tau). Sebenarnya aku dah lama juga tau wujudnya VLOOKUP, SUMIF, MACRO, VBA dalam excell nih, cuma keperluan untuk menggunakannya masih belum ada, jadi aku abaikan saja.

Jadi, bila aku menyediakan tools utk Riverside nih, aku nampak keperluan menggunakan mende alah tu...jadi apa lagi..aku pon mempraktikan ilmu aku.. Dan aku rasa seronok, seolah2 mcm baru berkenalan dengan Excell nih... (micr*soft kene kasi komisyen promosi nih..hehe). Rasa mcm semua bende aku nak excellkan plak..erk!

Kepada pakar2 jgn gelakkan aku yeh...mungkin aku nih ketinggalan ketapi sket... Maklum ler....dah lama dok bwh tempurung...keh keh keh...

Thursday, November 27, 2008

Berkhatan...

Ya..tajuk kita hari ni murid2...adalah berkhatan.. Ops!! bukan saya yg berkhatan ye...tapi anak sulong saya yg berusia 11 taun.

Sebenarnya anak saya berkhatan pada 24 Nov ari tuh... Ini kes entry terlewat ye... Mula2 tu rasa mcm takmo tulis kat sini.. tp atas permintaan apai, maka sy menulis jua kisah berkhatan ini...

Anak saya (eh ber'saya' lak ari ni)... berkhatan di sebuah klinik di kawasan perumahan saya ni... Saya memilih supaya anak saya dikhatankan menggunakan kaedah klamp (taktau ejaan) Sebab kata pembantu klinik tu..kaedah klamp lebih cepat sembuh berbanding jahit. Maka pada harinya, suami saya membawa anak saya ke klinik itu untuk dikhatankan. Saya tak pegi la...sebab anak saya malu..ceh!

Bila mereka balik ke rumah, aku ingat anak aku menangis ke takut ke... tapi tidak... dia boleh tersenyum2 plak.. Bagus laa...

Bab2 pantang makan nih aku cukup tak reti.. Tanya abahnya pon tak tau.. So aku masak macam biasa jek la... Plaknya semlm elok plak aku beli udang & sotong yg memang sah2 akan menyebabkan gatal... Tapi alhamdulillah, anak aku makan dan takde lak menunjukkan tanda2 gatal.. harap ok ler...

So, besok (Jumaat) klamp tu akan dibuka. Doktor berpesan supaya anak aku berendam dalam air (memang la dlm air...takkan dlm tanah lak kan) terlebih dahulu, supaya *** lebih lembut dan tidak merekah bila klamp dibuka.. supaya tak mencederakan *** la kott... ntah..

So begitulah ceritanya pengalaman pertama saya menangani isu (peh!) anak berkhatan ini.... Anak kedua sok tak tau la...pasal dia nih penakut sket..dah tak thn sakit..

Err.... maaf gambo tidak dpt disiarkan atas isu2 keselamatan... kang tak pasal2 aku kena saman taruk gambo porno plak kat sini (takde la plak aku mengambik gambo *** tuh...iskkkk..takde keje aih)...

Monday, November 24, 2008

meminang....

Semlm aku ke Segamat, Johor bagi mengikuti rombongan meminang mewakili adik iparku. Aku rasa inilah kali pertama aku menghadiri majlis sebegini..

Aku bertolak ke Segamat kira2 jam 9 pagi..dan tiba di sana kira2 jam 12.30. Kami ke rumah makcik suamiku terlebih dahulu dan makan tengahari di sana. Kira2 setengah jam kemudian barulah bapa mertua serta adik ipar perempuanku tiba bersama beberapa lagi sedara mara..

Kami ke rumah bakal tunang kira2 jam 3 petang. Majlis pertunangan berjalan dengan lancar..Dan majlis perkahwinan ditetapkan 3 bulan akan datang..

Seronok juga mendengar ucapan2 wakil lelaki dan perempuan ketika majlis berlangsung.. Ketika aku bertunang dulu, tak sempat aku mendengar kerana aku berada di bilik..almaklum ler malu2 kuceng ler kunun...kah kah kah... Kuceng aku pon tak malu mcm tu ahaks...

Agak2 zaman akan datang masih ada kah lagi majlis sebegini... ntah2 bertunang pon main SMS jek kot...hehehe....

Kalau panjang umur.. aku nanti kena menghantar rombongan 5 kali ...maklum ler anak lelaki semua...5 org lak tu.. perghh...

err....ada sapa2 nak berbesan ngan aku?? hahahahah.......

Thursday, November 20, 2008

merapucipta...

Semlm aku nak perangatkan makanan dalam microwave... Buka2 je microwave tu..perghhh!! ada ayam masak kicap yg aku perangatkan beberapa hari lepas. Kes terlupa la nih... Ayam2 tu dah naik berulat dah...dan baunya pergh!

Tiba2 datang plak idea merapu dalam kepala nih... Kalaulah microwave tu ada food sensor/detector, pastu kat luar ada lampu blink2 bagitau ada makanan kat dalam tu..sila keluarkan...takde la jadi macam kes keterlupaan aku tu...dah perangat..pastu terbiar basi dalam microwave. Atau memang dah ada?? Maklumlah aku pakai microwave murah2 jek..kot la microwave yg mahal2 dah ada mende nih...

Lepas tu mlm tadi aku berhajat utk pergi ke pasar malam berdekatan rumah. Sampai2 je di sana, belum keluar kereta lagi..ujan pun turun. Hmm... memikirkan malas nak berpayung dan meredah ujan, aku pun pulang semula ke rumah.

Dan datang plak idea merapu ni sekali lagi. Apa kata kalau payung tu ada adjustable kaki...yang boleh dipanjangkan/dipendekkan mengikut keperluan. Ye laa...time bersesak kat pasar malam dengan payungnya...mesti ada mangsa2 yang terkena payung dikepala atau tercucuk kat mata. Pastu bila berselisih sesama payung, mesti salah sorang kena angkat tangan untuk tinggikan payung supaya tak berlaga..lenguh gak. So kalau payung tu boleh dipanjangkan kakinya...tangan tak lenguh...payung tak kena org lain..bagus gak ek..

Lepas tu idea2 merapu pun bertambah2 dalam kepala nih...

- Kentut detector.. bila ada org kentut jek (kes dlm bilik ber'ekon' le nih) detector terus sedut bau tu...so bau tak mengganggu org lain

- Tong gas yg ada meter menunjukkan isipadu...mcm meter minyak kereta tu.. So boleh ler agak2 bila gas dah nak abih.. Takde lah berlaku kehabisan gas diwaktu kritikal

- Ujan alarm.. selalu sidai kain kat luar..tiba2 ujan tanpa disedari..sedar2 baju dah basah..(biasanya kes tertidur le nih atau kes terleka berchatting)... So kalau ada ujan alarm nih...bila ujan dan turun jek..nanti akan berbunyi alarm kat dlm rumah...so yg tertido nih boleh terjaga dan angkat kain tu...

isyy.... mengarut jek aku nih ek... so mahapkan aku kalau menjebakkan kalian dlm pikiran merapu aku nih... hehe..

Tuesday, November 18, 2008

Cuti sekolah...

cuti sekolah bermula kembali... bermakna bermula lah episod aku dok berperang dgn 5 boys nih...hahaha....terutama sekali berperang berebut komputer ni haa... walaupun dah ada 2 komputer dan 1 ipod touch... tapi masih tak mencukupi... So aku dengan segala kuasa veto yg aku ada...aku hanya membenarkan mereka bermain komputer pada waktu2 yg dibenarkan shj... itupun setelah mereka mengerjakan segala tanggungjwb diri terlebih dahulu..

Kalau diikutkan hati, aku takmo bagi langsung mereka bermain komputer nih... sebab setiap kali mereka bermain...sekejap je...mesti bergaduh punya...tapi kadang2 tu timbul gak rasa kesian melihat mereka kebosanan hanya menonton tv shj.. Sekarang plak agak selalu ujan..so, mereka tak dpt keluar rumah utk bermain basikal.. Dan the boys ni plak, takde plak mengkreatifkan diri utk bermain dlm rumah..setakat menteraburkan kusyen kerusi utk buat pondok2 tu ada lah.. tapi aku plak tak tahan menengok rumah bagaikan tongkang pecah...

Kalau dulu2 masa aku sebaya mereka...aku memang tak lekat di rumah sepanjang cuti... Aku pergi masuk utan...mandi sungai..panjat bukit..main pondok2, buat pondok sendiri woo....dan kalau paling cokia pon aku main baling selipar ke...main kejar2 ke..

Budak2 sekarang nih aku tengok kalau takde komputer tu..mcm dah takde bende lain yg boleh menyeronokkan mereka... petang2 pon mereka setakat main beskal..main bola..

Petang semlm aku bwklah mereka ke taman permainan...tapi amat menyedihkan... dengan lopak airnya yg sedalam buku lali... rumput yg panjang...sungguh tak menyeronokkkan...

Cuti baru je bermula..tapi aku dah kehabisan idea utk membuatkan mereka menggunakan cuti dengan sebaiknya... tolong bagi idea sket...

Thursday, November 13, 2008

Panggilan Haji....

Semalam mak aku dan abah tiri aku berangkat ke Tanah Suci bagi mengerjakan haji. Mereka bertolak dari rumah mereka di Raub menaiki kereta anak abah kira2 pukul 11 pagi dengan diiringi kakak aku yg ke-3 (yg dok ilangkan kunci kete tuu...hehe). Mereka singgah di Bentong kerana ada sedikit kenduri yang diadakan oleh salah seorang rakan mereka yang akan sama2 ke Tanah Suci.

Lebih kurang pukul 4 mereka bertolak ke Kuala Lumpur.. Ada satu ketika kakak ke-3 aku menelepon yang mengatakan konvoi mereka telah berpecah.. Dah tak tahu kemana hala kereta masing2.. Nasib baik la kakak aku tu pernah tinggal di PJ, jadi dia tahu jugaklah selok belok menghala ke Kelana Jaya. Dengan sedikit panduan merapu dari aku...hahah..sebab aku pun blur nak bagi panduan jalan...

Memandangkan mereka aku agak sudah memasuki Kuala Lumpur...maka aku dan kakak ke-2 aku (yg sememangnya dah dtg rumah aku awal2 lagi) pon bertolak ke Kelana Jaya selepas Asar. Perjalanan agak lancar..dan aku sampai ke Kelana Jaya serentak dengan kakak ke-3 aku tuh...

Sesampai di Kompleks Tabung Haji tu, puas kami mencari mak dan abah.. Hari sudah menghampiri maghrib tapi bayang mereka pun tak nampak. Puas kami menelepon anak abah, tapi tak dpt..

Akhirnya, mereka sampai juga ketika azan maghrib sedang berkumandang. Rupa-rupanya mereka telah tersesat hingga ke Klang. Alhamdulillah ada orang yg sanggup menolong menunjukkan jalan dari Klang sampai ke Kelana Jaya. Mak aku dah meleleh air mata, hanya mampu berzikir dan memohon pada Allah supaya dimudahkan urusan.

Akhirnya pada jam 9 mlm, semua bakal2 haji diminta check-in. Kami bersalaman dan meninggalkan kompleks utk pulang ke rumah.

Semoga perjalanan mak dan abah dipermudahkan dan semoga mendapat haji yg mabrur..

Hmm...bilalah aku dapat ke sana yee...

Tuesday, November 11, 2008

Kemalasan melanda.....

Kemalasan telah melanda diriku dalam mengemaskini blog ini.. Aku pun tidak tahu kenapa.. mungkin aku terlalu asyik dengan FB..dan juga terlalu asyik membaca buku Harry Potter... yaa...betol la tu..

Sejak dua menjak ni ramai pulak kawan2 sekolahku dulu join FB nih... Aku masih menanti kawan2ku di ITM, Dungun join FB..tapi belum berjumpa... dulu2 kami aktif dlm mailgroup...skang suma sudah menyepikan diri...mana tah diorang pegi.. Kalau korang baca blog aku nih..harap korang join la FB...buleh la bertuko2 cerita ye..

Aku cukup minat dengan Harry Potter... kalau dulu, aku sekadar meminati movienya...sehingga aku sanggup mendonlod dari torrent walaupun kadang2 tu memakan masa sampai 2-3 hari..

Tapi, selepas suamiku memberiku buku Harry Potter and The Order of Pheonix (aiya..actually Harry Potter and the Goblet of Fire la...isk..dah tua2 nih asik tersyasul jek..[pembetulan dibuat pd 18/11/08] hehe..), yg dibeli di London ketika dia ada tugasan di sana.. Membuatkan aku terus berminat utk membaca semua buku2 HP nih... Kebetulan pula di torrent semua ada... Dapatlah aku membaca kesemua buku2 HP nih... boleh ulang baca byk2 kali....

So...itulah sebabnya kenapa blog aku nih agak berabuk sikit...mahap le yee.....

Thursday, November 6, 2008

Bekerjasama

Dah lama aku tak update blog nih gara2 demam, batuk dan selsema lebih dari seminggu... dah lama aku tak sakit lama mcm nih...

Hari nih aku nak bercerita sikit tentang kerjasama... Kerjasama ada di mana-mana. Di rumah pun kita sering mengajar anak2 supaya bekerjasama, supaya sesuatu pekerjaan itu dapat dilakukan dengan lebih sempurna dan cepat..

Seperti restoran kami, ianya baru dan lebih menarik dan nampaknya seperti satu saingan besar kepada restoran2 sedia ada, namun mereka menerima kewujudan kami sebagai salah satu back-up kepada mereka. Seperti jika mereka menerima tempahan katering yang besar dan mereka tidak mampu menyediakan sepenuhnya, maka sebahagian darinya diserahkan kpd restoran kami untuk diuruskan. Hasilnya majlis tersebut dapat berjalan dgn lancar dan masing2 mendapat keuntungannya.

Namun tidak semua orang berpandangan begitu.. Seperti yang telah berlaku kpd diriku sendiri.. Aku ingin bekerjasama dgn suatu pihak untuk menjual satu produk. Malah aku bersedia untuk berkongsi keuntungan walaupun satu pihak lagi tidak perlu membuat apa-apa. Aku pun tidak tahu di mana silapnya, pihak tersebut seolah-olah membuatkan aku seperti bersalah kerana ingin menjual produk tersebut. Malah mereka tidak pernah berbincang/membalas sebarang cadangan yang aku berikan. Membuatkan aku berasa kecil hati dan terkilan...kerana kerjasama yang aku harapkan..lain jadinya.

Walau apapun, tidak semestinya semua pekerjaan dilakukan secara bekerjasama... takkan nak masuk bilik termenung pon nak kerjasama ye dak! hehehe....

Friday, October 31, 2008

Happy Birthday Adham

11 tahun yg lalu, hari jumaat jam 12:30 tghari...di Hospital Universiti.. adham anak sulungku selamat dilahirkan...

Skang dah 11 tahun budak tu... tahun depan dah nak upsr...perghh cepatnya masa berlalu... semoga menjadi anak yg soleh..



hmm...ari nih ari jumaat gak ek...

Tuesday, October 28, 2008

tak sihat

tak larat nak update blog...demam, batuk n selsema dah 3 hari dah....

Thursday, October 23, 2008

sambutan tertunda

dah hampir2 nak merajuk dah... Mlm tadi asben balik lambat.... aku dah naik atas nak tido dah... tiba2 dia balik dan kejutkan aku... Meh la turun bawah...ada kek...
wah!! seronoknya... dapat ciskek gitu...hilang dah merajuk...hehehe... (buruk bebenor kalu org tua2 merajuk ek.. ;p )

Tuesday, October 21, 2008

My birthday

Hari nih 21 Okt..birthday aku... Dah tua dah...

Monday, October 20, 2008

Mentor Jutawan

Mentor Jutawan nih merupakan satu e-book terbaru dari Irfan Khairi. Di dalamnya mengandungi sesi temubual Irfan bersama 8 jutawan iaitu Dato Dr Fadzilah Kamsah, Azizi Ali, Chef Li, Dato Dr Azman Ching, Billi Lim, Dato Husammudin, Abang Abu dan Ifan Khairi sendiri. Ianya berkisar tentang pengalaman suka duka 8 jutawan tersebut dalam mencapai kejayaan mereka.

Aku suka baca ebook ini..sebab ianya buku ilmiah tetapi dalam bentuk cerita yang boleh aku baca dalam keadaan santai. Banyak info-info menarik tentang mereka yang boleh aku pelajari terutama sekali cerita Dato Dr Fadzilah Kamsah..kisah beliau sejak dari bangku sekolah hingga sekarang.

Ebook Mentor Jutawan nih memang berbaloi untuk dibaca..walaupun harganya murah..tetapi isikandungannya amat berharga.. Aku sarankan kepada sesiapa yang ingin memperbaiki diri..terutama dalam perniagaan atau kerjaya..eloklah membaca ebook nih..

Bukan itu saja..bila kita beli ebook nih..kita boleh mendaftar program affiliate secara percuma dan untuk setiap jualan ebook ni kita akan mendapat komisen Rm10 untuk setiap jualan...Bukan tipu2 punya.. Untuk keterangan lanjut boleh lawati link di bawah

Friday, October 17, 2008

mesin basuh....

Tadi dok terpikir-pikir nak tulis apa kat blog nih... tengah2 pikir tu...tetiba mesin basuh aku menjerit...tit tot tit tot.... huh...unbalance rupanya...terpaksa la aku gi uraikan kain2 tu supaya mesin tu boleh spin dengan sempurna...

Sepanjang perkahwinan aku yang dah masuk 12 tahun nih... dah 3 mesin basuh aku beli termasuk la yg terbaru nih... Yang pertama aku pakai hampir 8 tahun kot? Yang kedua 3 tahun jek...sebab aku tak sabo (hehe) nak beli yang terbaru nih..

Mesin basuh yang pertama muatannya cuma 3kg (rasanya la..aku dah lupa)..Sangat2 berjasa dan tahan lama...walaupun bukan dari jenama yang terkenal di Malaysia... Mitachi Littleswan namanya... bukan berkomputer..tapi main pulas tu... Pernah rosak akibat petir..sebab aku pegi gatal2 membasuh dikala ujan dan ribut petir tgh melanda.. Lepas itu mulalah mesin basuh tu meragam...kejap2 rosak... agaknya dah uzur sgt..

Kemudian aku beli mesin baru yang kedua.. jenama samsung..berkomputer...6.5kg.. Berkhidmat dengan baik juga...kecuali dia dah berkarat kerana selalu kena tempias hujan...pasal masa tu aku belum letak awning kat belakang... tetapi oleh kerana pertambahan ahli keluarga... aku terpaksa membasuh baju sekurang2nya 2 round sehari...so terpaksa keje lebih sikit dan memakan masa...So aku pun membodek asben utk membeli yang lebih besar...heheh

Akhirnya kami membeli mesin baru lagi...jenama LG..berkomputer..muatan 12kg...besar gedabak...masuk budak pun boleh...Mesin yang kedua tu aku bagi kat seorang kawan. Dengan muatan 12kg...aku hanya perlu membasuh sekali sehari je...rileks la sikit.. Cuma masalahnya dengan mesin besar nih...selalu la berlakunya unbalance bila nak spin... kadang2 tu aku terpaksa pegang/bersandar pada mesin tu... kira ala-ala mesin gegar yang memecahkan lemak2 perut gak ler...hehehe...

So lepas nih..kalu aku bleh slim dengan mesin basuh tu...kira berbaloi la aku beli mesin tu...hehehhe

Monday, October 13, 2008

cuba teka kat mana.....



hehehee....dah takde keje la nih...

cuba korang teka...kat mana kedai nih... :D

Thursday, October 9, 2008

Outlandish

Lagu yang sedang berkumandang melalui blog aku ini adalah salah satu lagu yg aku minati dari kumpulan Outlandish bertajuk Callin' U..

Kenapa aku suka lagu ini? Sebab lagu ini merupakan lagu ketuhanan.. Bagaimana cinta seorang hamba terhadap Tuhannya... Aku sebenarnya tidak pandai mengulas...so korang bacalah sendiri liriknya..heheh

Siapakah kumpulan Outlandish nih... Ahlinya terdiri dari 3 orang iaitu Isam Bachiri (born in Denmark and of Morrocan background,) Waqas Ali Qadri (born in Denmark and of Pakistani background), and Lenny Martinez (from Honduras). Isam dan Waqas adalah muslim manakala Lenny katholik... Lagu2 mereka banyak berunsurkan Islam dan mengenai kisah2 masyarakat Islam seperti di Palestine dan sebagainya...

I'm callin' U
With all my goals, my very soul
Ain't fallin' through
I'm in need of U
The trust in my faith
My tears and my ways is drowning so
I cannot always show it
But don't doubt my love

I'm callin' U
With all my time and all my fights
In search for the truth
Tryin'a reach U

See the worth of my sweat
My house and my bed
Am lost in sleep
I will not be false in who I am
As long as I breathe

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
all I need in my life

I'm callin' U
When all my joy
And all my love is feelin' good
Cuz it's due to U

See the time of my life
My days and my nights
so it's alright
Cuz at the end of the day
I still got enough for me and my

I'm callin' U
When all my keys
And all my bizz
Runs all so smooth
I'm thankin' U
See the halves in my life
My patience, my wife
With all that I know
Oh, take no more than I deserve
Still need to learn more

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
all I need in my life

Our relationship, so complex
Found U while I was headed straight for hell in quest
You have no one to compare to
'Cause when I lie to myself it ain't hidden from U
I guess I'm thankful
Word on the street is U changed me
It shows in my behaviour
Past present future
Lay it all out
Found my call in your house
And let the whole world know what this love is about

Yo te quiero, te extra├▒o, te olvido
Aunque nunca me has faltado, siempre estas conmigo
Por las veces que he fallado y las heridas tan profundas
Mejor tarde que nunca para pedirte mil disculpas
Estoy gritando callado yo te llamo, te escucho, lo intento
De ti yo me alimento
Cuando el aire que respiro es violento y turbulento
Yo te olvido, te llamo, te siento

[Translation:]
I love you, I miss you, I forget you
Even though you never let me down and always are by my side
For all the times I've failed and hurt you deeply
Better later than never to give you a 1000 apologies
I'm shouting silently, callin' you, I'm listening to you, I'm tryin'
You nourish me
When the air that I breathe is violent and turbulent
I'm forgettin' you, I'm callin' you, I'm feelin' you

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U...

oh, no, no
i don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but you
MY one and only

I don't need nobody
& i don't feel nobody
I don't call nobody but you
all i need in my life

Soal hati

Aku ingin memetik kata-kata dari bapa mertuaku ketika menasihati seseorang pada hari raya tempoh hari.. Lebih kurang begini..

"Kalau kita berkata-kata pada seseorang...sedikit sebanyak di hati kita akan merasakan sesuatu...Jika kita sendiri terasa ada sedikit kekerasan dalam kata-kata kita, maka orang yang mendengarnya akan lebih-lebih terasa..."

Bila aku fikir-fikirkan balik...ada juga kebenarannya...

Kadang-kadang tu bila aku memarahi anak-anak dengan niat nak mengajar...hati aku tak begitu terasa...tapi kalau aku memarahi anak-anak dengan emosi atau membuta tuli... dalam hati akan terasa dan membuatkan aku terusan memikirkan perkara itu..

Begitu juga dalam pergaulan dengan rakan-rakan... Kadang2 tu kita tak sedar akan ketelanjuran kata-kata..tapi mungkin sedikit sebanyak akan terkesan di hati kita sendiri...Tapi mungkin bagi kita cuma sedikit...tapi kita tak tau bagaimana kesannya pada hati rakan kita itu...

Bapa mertuaku juga ada menasihati dari segi hubungan majikan dengan pekerja.. "Kita jangan anggap pekerja terima gaji itu sudah cukup bagi mereka..dan membolehkan kita memarahi/bersuara tinggi terhadap mereka... Tetapi kita kena ingat juga..tenaga mereka yg kita gunakan untuk menjayakan perniagaan...kerana dengan tenaga mereka juga perniagaan dapat dijalankan"

Dari pengalaman kerjaku yang lepas-lepas... pelbagai jenis sikap majikan yang aku perhatikan... Ada majikan yang sangat menjaga keperluan pekerjanya... dan ada juga majikan yang taunya nak menindas sahaja...

Sebagai pekerja kita tentunya akan berasa senang hati untuk terus bekerja dengan majikan yang mengambil berat dengan hal kebajikan pekerja...

Tapi kalau dengan majikan yang lebih mementingkan kerja dibereskan atau lebih mementingkan pandangan orang lain (pelanggan) dengan menindas pekerjanya sendiri...maka tentunya motivasi kerja kita akan semakin berkurangan...

so kesimpulanya...lebihlah berhati2 apabila berkata-kata...peringatan untuk diriku juaaa.

"Sebab pulut santan binasa...sebab mulut badan binasa"

Wednesday, October 8, 2008

Gambo raya....

Takde idea nak bercerita....layan gambo dulu....

Di Pahang.....





Di Johor






Tuesday, October 7, 2008

Makan steamboat di Riverside

Raya ke-3 sebelah malam...kami 4 keluarga (para owner) pegi makan steamboat di Riverside...

Tak reti nak cerita...layan gambo aje la eh... hehehe (err..tak byk gambo dlm hp aku...sebab mlm tu byk guna hp asben...nnt aku cilok gambo dr hp die yeh)













Monday, October 6, 2008

Tragedi Sebelum Raya....

Tahun ini tiba giliran aku untuk menikmati raya pertama di kampungku... Kami bertolak ke Karak kira2 pukul 1pm dan sampai pada jam 2 lebih .. perjalanan lancar..tiada kesesakan..

Setibanya di rumah kakak aku yg sulong...kakak aku yg no.3 pun sudah sedia menunggu aku di sana.. Kakak no.3 aku meminta aku menemaninya ke Bentong untuk membeli baju raya utk dirinya..

Kami berdua pun pergilah ke Bentong... anak2 aku tinggalkan dgn suamiku di rumah kakak aku yg sulung itu...

Setiba di Bentong..kami pun memilih baju...pilih punya pilih...kakak aku asik tak berkenan jek... dekat nak 3 jam kot kami memilih...baru ler berjumpa yg berkenan...itu pun aku main ok2 jek..pasal belakang aku dah sakit asik berdiri dan berjalan...(hehehe)..kalau tak, mau tak beli2 nye..

Selesai membayar...tiba2..kakak aku tanya.. "Mana kunci kereta?" Aku jawab "Aik? Kan awak pegang tadi?" Aku ingat dia main2...rupa2nya betul... Adeh...satu hal plak nak mencari kunci dlm kedai baju yg penuh dgn kain baju tu... cari punya cari tak jumpa juga... jam dah pukul 5 lebih nih...kang nak berbuka plak...

Aku cadangkan supaya mencari di Maybank..sebab sebelum tu kakak aku pergi keluarkan duit di situ... tak jumpa juga.. Pergi CIMB pon tak jumpa juga... pastu kami ke kereta.. tup2 ade satu pintu tak terlock... bukak je pintu..alarm pun berbunyi...adusss...sib baik ada mamat tlg cabut wayar ape tah..dah alarm tu pun senyap..Mamat tu cadangkan supaya kami ke kedai kunci...utk panggil tukang kunci tu supaya tukar kunci baru..

Kami pun berjalan lagi... dah berapa kali tawaf blok bangunan kedai nih... Bila sampai ke kedai kunci..cina tu kata dia caj Rm140... terkujat jap... mak aih..mahalnya... tak bleh jadi nih...

Kami pun kembali semula ke kereta... aku cadangkan kakak aku cari kunci spare..kot2 ade dlm kete.. Alhamdulillah..sib baik ada... tapi dah bengkok la plak...takleh masuk... so aku suruh kakak aku pegi semula ke kedai kunci tadi utk repair...sementara aku jaga kereta...kang tak pasal2 ilang plak..sebab pintu tak berkunci..

Tak lama tu kakak aku pon dtg semula... tukang kunci tu duplicate kunci baru..sebab kunci bengkok tu takleh repair..nanti lari die punya bunga... Sib baik la kunci tu boleh digunakan utk hidupkan enjin...

Ari tu kami berbuka dlm kereta je la... minum air kotak sorang satu...

Thursday, September 25, 2008

Hari Raya datang lagi....

Bila tiba hari raya..mcm2 kenangan pahit manis akan timbul diingatan...

1. Lagu raya - teringat anak buah dulu menyanyi lagu BDB Bila Tiba Hari Raya tu..tapi dia nyanyi "TIBA-TIBA Hari Raya..." ..haha lawak..

2. Duit raya - masa zaman aku kecik2 dulu, kalau dapat duit 50sen tu dah cukup beso.. tapi budak2 zaman skang tak main aa syiling2 nih... Skang nih pon duit biru dah takmo..nak duit merah..(Baru lps baca twitter Irfan Khairi...tergelak kejap)

3. Juadah hari raya - Kalau aku beraya di Pahang, menu wajib adalah lemang. Aku cukup suka makan lemang cicah rendang..pehh! Tapi kalau beraya di Muar..tak jumpa aku lemang nih... yang banyak ketupat dan lodeh...

4. Baju raya - Part nih mmg mencabar bagi aku yg ada anak 5 nih... Salah satu cabarannya adalah time nak menshopping.. ye lah sedangkan nak memilih baju utk sorang je dah banyak songel..ini pulak utk 5 orang...kadang2 sampai utk diri sendiri pon terlupa... Tahun ni aku tempah baju melayu dan baju kurung...jimatlah tenaga skit masa shopping, just cari t-shirt dan jeans aje la... tapi bab bajetnye terlebih la plak...adehhh....

5. Balik kampung - Hahaha....bab nih mesti ramai yang byk kisahnya...sampai ada yg cakap kena lambung dadu..haha lawak.. Bagi aku, tiap2 tahun akan balik kedua2 kampung..cuma raya 1&2 tu gilir2 lah... cuma tahun lepas aje tak ikut giliran, sebab nak sama2 beraya dgn kakak ipar yg balik dr London utk beraya.

Kalau beraya di Pahang (kg aku) skang nih agak tak berapa seronok. Sebab mak aku kawin lain dan tinggal di rumah suami baru.. So kalau nak bermalam lama2 mcm umah sendiri tu rasa segan sikit la.. Selalunya aku akan tinggal di rumah kakak aku yg sulung (ada 2 kakak aku yg tinggal di kg aku). Aktiviti memasak pon kami buat di rumah kakak aku tu..kiteorang ramai2 akan kongsi2 kos dan tenaga.. Bila hari raya kami akan beraya beramai2 ke umah mak di Raub dan lepas tu ke rumah sedara mara di Temerloh, Bentong dan Karak..Oh ya! anak2 aku dan kakak2 aku semuanya lelaki berjumlah 13 orang...bayangkanlah betapa gamatnya bila mereka semua bertemu...fenin!

Kalau beraya di Muar (kg suami) agak meriah la, kalau semua keluarga balik. Adat org jawa (kot?) mereka akan memasak juadah raya seperti ketupat, rendang, lodeh dan sambal kacang pada hari terakhir puasa tu.. Selepas tu mereka akan menghantar juadah2 tu pada sedara mara yg berdekatan..istilahnya 'monjong?' ntah tak sure aku...hehehe Lepas tu biasanya akan dpt balasan balik juadah dari umah mereka plak.. Jadi berbuka puasa last tu akan meriah dgn pelbagai makanan dari pelbagai rumah...

Disebabkan semua juadah tadi dah habis, biasanya pada hari raya kami akan busy di dapur memasak apa2 jenis makanan utk dihidangkan pada tetamu yg datang..kadang2 tu sampai rasa nak pengsan kt dapur pehhh penat giler.. Abah merupakan anak kedua dan mak merupakan anak bongsu dan satu2nya adik beradiknya yg tinggal, jadi semua anak2 buah mereka akan datang menziarahi.. Satu rombongan mau sampai 5 kereta...Memang tak keluar dapur la jawabnya..

Rancangan hari raya tahun ini plak.....

Cadangannya akan pulang ke Karak pada hari Isnin...bermalam di rumah kakak aku dulu semalaman...pastu Selasa akan ke Raub..tolong mak aku masak rendang dan sebagainya.. Semayang raya di Raub, pastu gi jalan2 dgn keluarga kakak2 aku ke rumah sedara mara. Hari raya kedua nak balik Muar dah... sebab nak kena ada mesyuarat pelabur2 restoran, telecon dgn kakak di London... dasatt...hahaha.. Lepas tu stay kat Muar sampai Ahad kot? Lepas tu beraya di sini plak..

Sapa2 ada buat rumah terbuka?? Aku tak pasti lagi nak buat ke tak...blum plan lagi...sebab rumah aku sentiasa terbuka utk sapa2 nak dtg raya..cuma inform awal sikit la..heheh tak karang aku hidang air kosong je...

Monday, September 22, 2008

Berbuka puasa @ Riverside Ahlan Restaurant & Cafe

Hari sabtu baru2 nih kami mengambil kesempatan untuk balik ke Muar untuk berbuka puasa di restoran keluarga kami iaitu Riverside Ahlan Restaurant & Cafe..

Sebelum pulang kami membuat tempahan terlebih dahulu...alhamdulillah ada rezeki kami.. masih terdapat kekosongan dan kami merupakan yang terakhir menempah untuk hari tu..kalau terlewat sikit mungkin kami tak merasa nak berbuka di situ dengan harga promosi ramadhan yang akan berakhir pada 25 Sept 2008 nanti. Selepas 25hb, harga dah lain, so rugi la kalau tak rasa kan...

Dengar cerita dari adik yang menguruskan restoran, tiap2 hari memang penuh tempahan.. Kalau datang just walk-in je memang takde harapan la nak dpt duduk..Kerusi meja semua penuh..Nak2 plak time hujung minggu..Alhamdulillah atas rezeki yang Allah bagi..

Skang nih orang dah mula bertanya2 tentang tempahan katering... buat masa nih belum cukup equipment dan pekerja.. harap2 dapat diselesaikan sebelum hari raya. Sebab ramai yg ingin menempah bagi rumah terbuka dan sebagainya...

Hari sabtu tu kami datang awal sikit kira2 jam 6.15pm. Sempatlah melihat2 persediaan pekerja sebelum kedatangan pelanggan. Sambil2 tu sempatlah amik beberapa gambo..

Disebabkan seronok melihat ramai pelanggan yang datang..kami cuma sekadar makan mee hun goreng, mee kari, cendul dan kuih muih sahaja...itupun dah kenyang.. Sedap masakan Chef Hassan aka Chef Gunung.

So, inilah beberapa gambo yang diambil oleh suamiku...








Sempat bersembang dan berposing dgn Chef Hassan

Friday, September 19, 2008

Happy Birthday to Akmal (18 Sept)

aku dah ingat dah beberapa hari sebelum ni...alih2 semlm aku terlupa...aku cuma teringat dlm kul 11 mlm tadi...masa tu dia dah tido...alahaiii ciann dia... apa punya mak aku ni daa...hehe

Apa2pun...Happy Birthday to you Akmal... Dah 3 tahun dah budak nih...kejap je yek... Skang nih dah pandai demand nak main game komputer...pantang aku dok kat kerusi nih...mula lah dia nak berebut ngan aku..ceh! (Sapa suh ajo dia main yek..padan muka aku)



Tgk la...sikit punya bagus...dia pakai seluar kat kepala...haha...



yg ni mak dia punya keje...takde anak pompuan la katakan..heheh

Tuesday, September 16, 2008

18 tahun yang lalu....

18 tahun yang lalu... aku cuma sekadar tukang goreng donut je (sila rujuk post Pasar Malam ye ).. tak pernah aku tolong bancuh mahupun melihat ibuku membancuh donut...

Hari ini.... aku mencuba2 membancuh donutku sendiri...dengan sedikit bantuan resipi dari kakakku menerusi telepon... Akhirnya..jadi juga donut percubaan pertamaku... gemok2 dan gebu2... hehe (mcm aku je? err...tp aku tak gebu haha...) dan habis dimakan anak2ku...itu yang penting!

p.s: tak sempat nak amik gambo donutku iteww....sebab dah kena sapu bersih... :p

Sunday, September 14, 2008

'Cuti' Ramadhan

Tiba2 teringat aku kisah 'cuti' di bulan Ramadhan ketika aku di UM dulu..

Masa tu aku bekerja sebagai RA di sebuah makmal di Fakulti Sains.. Dalam ramai2 yg bermastautin kat lab tu..aku la yg paling junior..yang lain2 tu semua akak2 yg buat master.

Suatu ketika, kebetulan kami semua ber'cuti'.. Dan kebetulan pula pihak Rumah Universiti (RU) membuka gerai jualan makanan berbuka puasa seawal jam 3 petang.. Kami pun apa lagi dengan muka selamba pergi membeli di gerai tersebut.. Macamlah brader2 RU tak paham...sapa lah yg nak beli juadah berbuka seawal jam 3 kan...haha

Selepas membeli kami pun makan la beramai2 di dalam bilik rehat dalam makmal tersebut...Pintu dikunci la..kang tak pasal2 kantoi dengan pensyarah2 tuan punya lab itewww...hehehe

Wednesday, September 10, 2008

Dah balik!!!

hahaha.... baru je pagi tadi aku tulis kat blog ni pasal kucing ilang tu..

alih2 baru kejap kucing tu balikk....

apa lagi..melompat sakan anak2ku..(termasuk aku!)

Missing in action....

Baru2 nih suami aku bawak balik kucing dari kedai.. Katanya tuan kedai tu kasi.. sebab kelihatan kucing tu cukup berminat dgn anak no.4 aku... asik mengekor jek...

Mula2 tu aku tak berapa nak bela kucing lagi..Trauma kehilangan kucing kesayangan (gambo kat profile tu). Tapi aku terima juga bila melihat anak2 hilang minat seketika dengan komputer disebabkan kucing tadi. Ye la..hari2 depa main game..pastu bergaduh depan komputer...tak tahan juga..hehehe....

Kucing baru nih plak (tak sempat aku nak bagi nama uwaaa!) pandai... Dengan sendirinya dia tahu utk membuang dlm bilik air.. So aku takde la susah2 nak buat dirty job itu...(cam Discovery channel lak).

Balik kg cuti merdeka hari tu, aku angkut anak kucing tu sekali...Dlm kete elok je dia merayau2.. Tapi bila dah dekat2 nak sampai umah kg..heheh sempat plak die membuang dlm kotak yg disediakan... perghhh!!! berbau satu kete...terpaksa bukak tingkap...

Tapi...iskk ni yg sedih nih... masuk hari nih dah 3 hari dia tak balik umah... Mana dia pegi..Aku suruh anak2 aku tanya kawan2 dia, mereka pon tak tahu.. Anak2 jiran aku nih pun suka ngan kucing tu.. kadang2 tu bila kucing tu balik..aku tgk ade kesan basah2..dan wangi.. sah2 ade org tolong mandikan hahaha....

Apa2 pon ini gambo dia... sesape terjumpa pulangkan balik eh... ;p

Monday, September 8, 2008

Gambo lama....


cilok dari kawan punya facebook... Kenangan Dorm C40 SHAH, PEKAN

Aku dah kehilangan sume gambo2 lama zaman sekolah2 dulu...sebab aku tinggal album kt umah kat kg.. pastu rumah tu dah dirobohkan oleh kakak aku..sebab dia nak buat rumah baru atas tapak tuh..

So..kebetulan plak bekas bebudak sekolah aku dulu skang tgh aktif ber'facebook'.. aku terjumpa la gambo nih...

cuba teka..mana satu saya... hehehe

Mengigau

Tarikh : 7 sept 2008 (mlm tadi)
Masa : 11.40pm
Lokasi : ruang tamu, depan tv

Aku dan suami sedang menonton Rush Hour.. anak sulung dan no. 4 tgh main game kat notebook.. Anak no. 2,3 dan 5 dah tido berdekatan dgn aku dan suami..

Tiba2 anak no. 2 bangun..sambil membetulkan zip seluar yg terbukak.. Aku bertanya.. "Azam..nape??" Dia tak menjawab. Dlm hati aku dah tau dah dia ni mengigau... aku pun tengok aje la...

Tiba2.... dia angkat takbir..pastu letak tgn kat perut mcm nak baca Fatihah.. lepas tu rukuk...lepas tu dia sujud... masa sujud tu teruss sengettt dan bummm tido balik..

Aku, suami dan anak sulungku pun apa lagi..berdekah2 la kami ketawa...

Kes mengigau nih mmg kerap melanda anak2ku... setakat bercakap, ketawa tu aku tak kisah sgt..tapi kalau sampai bangun nak buat mende2 yg bukan2 tu saspen gak..

Anak sulung aku pon penah mengigau... Kes pertama dia bangun dan tiba2 mengoyakkan kertas dinding umah aku...

Lepas tu pernah satu mlm..masa tu aku dah naik atas nak tido.. suami aku pergi main pingpong kat dewan. Tiba2 aku terdengo bunyi org nak masukkan kunci grill... tapi bunyinya lain mcm... bunyi kunci yg tak masuk2... aku pon saspen gak la...

Aku jengok dari atas kat tangga.. Aku tengok anak aku yg no. 4 keluar rumah.. Aku tanya "Amin nak buat apa kat luar" Dia jawab "Ntah, adham nih yg keluar".. Aku pun tanya "Adham...nak buat apa kat luar".. Dia jawab dlm keadaan mamai.. "Nak amik selipar".. Aku tanya lagi "Nak buat apa ngan selipar" Dia jawab "Ntah" dan terus baring dan tidor.

Friday, September 5, 2008

cite campur2

haha...ari nih takde cite yg specific...ari nih kite bace cite rojak ye kawan2... hehe

Bubur lambuk

Semlm kan aku masak bubur lambuk...masa tgh masak tu aku dah terbau...mcm sedap..mcm ada rasa bubur lambuk asrama yg aku rindu tu...Time berbuka aku pon try la... fulamak...jadik la plak...heheh...terima kasih kepada mesra.net punyer resipi..heheh

Roti John

Anak2 aku nih sume suka roti john utk berbuka...kalau tahun lepas..sampai naik malu aku ngan brader yg jual roti john kat pasar ramadan tu...hari2 mesti beli..Tahun nih aku mencuba buat sendiri..resipi aku hantam saja... jadi jugaklah roti john aku...kalahlah brader pasar ramadan tu..haha..

Tapi masalahnya...nak mendapatkan rotinya yg susah..roti saiz roti hotdog gardenia/high5 tu... Hari nih, sampai 3 pasaraya dan 3 kedai runcit aku pegi...sume takde...nape la susah bebenor nak dptkan roti tu ye...

Perasmian Riverside Ahlan's Restaurant & Cafe

Semlm perasmian restoran...aku tak balik..cuma abg suamiku yg merupakan pelabur terbeso yg balik... dengar cite DO dan ramai org beso yg datang...ade yg berminat utk tempahan majlis berbuka puasa...wah.. seronok dengo.. Semoga urusan perniagaan restoran itu berjalan dgn lancar....

Thursday, September 4, 2008

bubur lambuk dan asrama

ari nih aku mencuba2 memasak bubur lambuk...tak tahulah apa rasanya (posa..mana bleh rasa).. tapi aku menyuapkan dua anak aku yg 5 thn dan 3 thn nih laju je depa telan...sedap la kot..heheh

Bila masak bubur lambuk nih aku teringat zaman aku di asrama dulu... Aku masuk asrama sejak tingkatan 1 lagi.. Sek Men Abdul Rahmn Talib, Kuantan (SMART).. itulah nama sekolah aku.. Aku bersekolah dan tinggal di asrama itu dari tingkatan 1 - separuh thn tingkatan 4.. lepas tu aku bertukar ke Sek Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan (SHAH) plak.

Tapi aku nak cite pasal masa aku di SHAH...SHAH nih merupakan sekolah asrama penuh.. dan aku adalah di antara batch sulong. Ramai kawan2 aku dari SMART juga berpindah ke SHAH...so aku takla rasa kekok sgt...kira ada geng laa...hehe..

Rutin hidup kt asrama...kul 5.00am dah bangun..get ready utk solat subuh.. Masa tu aku nih baiklah kunun..jadi AJK Musolla, so sekali sekala kena la jadi imam..hehe

Kul 7am gi sarapan kat dewan makan...pastu gi sekolah..petang ada prep...petang lagi ada riadah..solat maghrib dan isya' berjemaah kat surau..mlm ada prep lagi..pastu baru laaa boleh landing...zzzzzzz...

Time bulan posa plak sahurnya pukul 4am.. jenuh la abg2 dewan makan ketuk periuk nak suh kiteorang bangun..haha..sampai merayu2... ye la kalau takde org mkn...membazirlah mkn tu...

Tapi yg paling aku suka time lepas prep mlm...ade juadah moreh disediakan..dan yg paling aku suka time diorang serve bubur lambuk.. sedapppp... Time itulah aku akan mengendeng kawan2 yg tak suka bubur lambuk.. kalau kena gaya..dapatlah aku mkn 2-3 mangkuk bubur lambuk...hehehe...

Sebenornya aku masih tercari2 resipi bubur lambuk yg sama dgn bubur lambuk yg aku makan kat asrama tu..belum pernah aku jumpa lagi buat masa nih...aku harap2 bubur lambuk yg aku masak tadi tu sesedap bubur lambuk asrama yg kurindu.. hehehe

Lagu

aduh....seharian aku mencuba....rupa2nya aku tak enable sesuatu yg membolehkan aku taruk video ini di sini...ceh buang masa jek...

sebenornya aku nak letak video lagu ni.. aku cukup suka mendengo lagu ini... kiranya buat masa ini, lagu ini fav aku la.. esok lusa lain pulak kut..hehe

anyway selamat mendengar ya...

Wednesday, September 3, 2008

Opening soon....

Cuti merdeka baru2 nih aku balik ke kg suamiku di Muar, Johor... pulangnya kami kali ini lebih kepada persediaan akhir pembukaan restoran yang dikongsi oleh adik beradik suamiku...

Rancangannya majlis perasmian akan diadakan pada 4 Sept 2008...dan dijangka merasmikan restoran tersebut adalah DO Muar...

Restoran ini berkonsepkan ala-ala hotel sikit... lengkap dengan wi-fi. Menu spesial adalah Nasi Briyani abah (pak mertuaku) yang memang fofular...sebab abah adalah tukang masak kg kalau ada kenduri kawin. Dan menu tambahan lain seperti expresso, latte, Muar White Coffee dll...

So...kalau pembaca sekalian ke Muar...sila2 la singgah di restoran kami iaitu Riverside Ahlan Restaurant & Cafe... yang terletak berhampiran dengan Riverview Hotel.....

Ini gambar2nya...






Thursday, August 28, 2008

Pasar Malam

ini post kedua aku....heheh... syok plak ade blog nih.... dari malam tadi dok planning hari ni nak tulis apa...hahah... penangan sungguh....

ari nih aku nak cite pasal pasar malam... sebenornya aku tak sebut pasar malam sebelum nih... aku panggil pekan sehari (tp sebutannya pekan sari...err mana ada jual sari kat situ eh... :p) Tapi dah dok kl nih org dok sebut pasar malam....aku pon terikut sama...

aku nak cite pasal pekan sari nih sebab semlm kat kws umah aku ada pekan sari (Rabu)..tapi aku tanak cite pasal pekan sari kt tempat aku.... aku nak cite pekan sari kat kampung aku..

Kampung aku kat sebuah pekan kecil di Pahang yang terkenal dgn highwaynya itu...(teka laa...).. Dulu2...masa aku tengah tunggu result spm, aku sering membantu mak aku berniaga gerai di tepi masjid... Aku jual kuih muih seperti donut, kuih kacang, vade (taktau eja...), kasui, taufu fa, air cendul dan air soya... yang paling laris kat gerai aku tu donut, taufu fa dan air cendol... Tiap2 hari kami berniaga... tapi yang paling best bila hari Ahad...iaitu time pekan sari....

Aku berniaga kat pekan sari tu bermula dari pukul 2 lebih gitu sampai la malam kul 10... perghhh penat jgn cerita...tapi seronok... Dari malamnya aku tolong mak aku perah kacang soya... acu kuih kacang..macam2 lagi la... Pagi2nya plak aku tolong mak goreng kuih2 tersebut... pastu dlm kul 2 gitu mak aku pergi siapkan gerai kat tepi masjid tu.... aku masih kat umah menggoreng apa yg patut....

Dalam pukul 4 gitu baru la aku turun (umah aku atas bukit...hehe) ke masjid utk membantu mak berniaga... waktu petang tak ramai sgt pelanggan... time maghrib tu la yg paling ramai... tak menang tangan kadang2...

Yang seronoknya berniaga di pekan sari nih...sebab dapat bergaul dgn peniaga lain... jiran2 peniaga aku kebanyakan yg berniaga makanan laa... sebab sudut tu khas utk peniaga makanan... yang paling seronoknya bila dah abis waktu berniaga tu... masing2 bertukar-tukar hasil jualan yang tak abis.... tak pon kami sedekah kat peniaga lain yg tak jual makanan...

dan yang lagiiii syoknya bila balik umah... selepas mak aku kira hasil jualan hari tu... hehehe dia akan kasi aku upah... kalau byk hasil...maka byklah aku dapat... huhu.....

tapi aku tolong mak aku tu tak lama...sebab lepas tu aku dpt panggilan masuk itm....dan lepas tu mak aku dah tak berniaga lagi...sebab dah tak larat...takde sape yg boleh tolong...

so itu je la cite aku tentang pekan sari @ pekan sehari @ pasar malam .....

Wednesday, August 27, 2008

Salam perkenalan....

Dah lama aku create blog nih...tapi belum sampai seru untuk menulis di dalamnya... hari ni tetiba ade semangat plak utk menulis...

Aku nih takla pandai sangat nak bercerita... dulu2 masa form 2 suka juga aku menulis cerpen... Masa tu aku suka tulis cerpen2...pastu kasi kawan2 baca.. duduk asrama...so ramai jugalah peminat hasil karya ku itu.... siap berlumba2 dgn kengkawan yg lain yg juga suka menulis cerpen..

Sekarang nih...aku maleh nak berkarya bukan apa.... tgk aje la time aku nak menulis blog ni ha... ntah berapa kali aku padam tah..heheh....

Tapi takpe... aku nak asah gak skill menulis aku nih... manalah tau..boleh buat buku lak lepas nih... hehe berangan ler plak...

Sebenarnya aku ni belum berapa paham ape kebende alah blog nih... hahah.... walaupun aku nih lulusan IT... kalau bab2 programming tu aku pandai ler.... tapi takpe... lama2 nanti aku biasa la dgn mende nih...cuma kena pupuk minat dulu... dah minat kang mcm2 la aku godek...

So....aku rasa inilah dulu catatan pertama blog aku.... kalau berminat, sila2 la melawat kembali... ahaks....